• Afronding
    3

Rapport

Op basis van de ingevulde gegevens kan u ervoor kiezen het beschikbaar bedrag als volgt te gebruiken.

Tip: Vul dit geldplan jaarlijks opnieuw in, om het aan te passen aan de actuele situatie.

U kan dit rapport printen en als PDF opslaan door te klikken op de knoppen "Print" en "PDF" rechts op de pagina.


150000 ,-
2000 ,-

U heeft genoeg geld om de voorziene uitgaven te betalen
Zet dit bedrag op een spaarrekening.

Meer informatie
Kijk op de site van de Consumentenbond. Zij helpen u bij het kiezen tussen verschillende spaarvormen en spaarproducten.

1000 ,-

U heeft genoeg geld om de onvoorziene uitgaven te betalen
Zet dit bedrag op een spaarrekening.

Meer informatie
Kijk op de site van de Consumentenbond. Zij helpen u bij het kiezen tussen verschillende spaarvormen en spaarproducten.

0 ,-
0 ,-

Uw woning staat niet "onder water"
U heeft een hypotheek van minder dan 80 procent van de woningwaarde. Het risico op financiële problemen door restschuld bij verkoop is daarom laag.

Het kan interessant zijn om uw hypotheek helemaal af te lossen.
Bijvoorbeeld als u geen renteaftrek meer heeft of als u met pensioen gaat. U heeft namelijk maximaal 30 jaar recht op de aftrek van hypotheekrente. Nadeel van aflossen is echter dat u niet meer over dat geld kan beschikken. Houd er rekening mee dat het aflossen van een hypothecaire schuld (fiscale) gevolgen heeft. Neem daarom eerst contact op met uw hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur over de gevolgen van aflossen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het aflossen van uw hypotheek op de site van Vereniging Eigen Huis.

0 ,-
147000,-
5000 ,-

Zet het bedrag van de drempel op een spaarrekening
Zet het bedrag van de drempel op een spaarrekening, zodat u er geen beleggingsrisico over loopt. Misschien kan u het voor langere tijd op een aparte spaarrekening zetten, zodat u er een hogere spaarrente over ontvangt.

142000,-

U heeft geen kennis en ervaring met beleggen en u wil zich niet regelmatig verdiepen in uw beleggingen
U kan er voor kiezen het beheer van uw beleggingen over te laten aan een vermogensbeheerder. U maakt vooraf afspraken met hem, bijvoorbeeld over de risico's die u wil nemen. Hij belegt uw geld en vertelt u achteraf wat hij heeft gedaan. 

De keuze is aan u
De dienstverlening van een vermogensbeheerder kost geld. Informeer vooraf naar de kosten van de vermogensbeheerder. Beleggersvereniging VEB constateerde in 2015 dat er grote verschillen zijn in de kosten van online vermogensbeheer. 
De kosten van de vermogensbeheerder hebben een grote invloed op uw beleggingsresultaat. U maakt zelf de afweging of u dit de kosten waard vindt.

U wil over 5 - 10 jaar over uw geld kunnen beschikken
Dan is het van belang het beleggingsrisico te beperken. Dat kan door een mix van sparen, obligaties en aandelen, bijvoorbeeld:

  • 10% sparen: € 14200,-
  • 50% obligaties: € 71000,-
  • 40% aandelen: € 56800,-

De getoonde verdeling tussen sparen, obligaties en aandelen is gebaseerd op hetgeen in de door u aangegeven situatie in de markt gebruikelijk is.

Houd bij de samenstelling van uw beleggingen rekening met beleggingen die u al heeft.

Spreiding
U kan beleggingsrisico's beperken door gespreid te beleggen. Op een eenvoudige manier gespreid beleggen hoeft helemaal niet duur te zijn. De VEB beschrijft drie mogelijkheden om dit te doen:

  1. Door gebruik te maken van een totaalpakket
  2. Door zelf een mixfonds te kopen
  3. Door zelf te beleggen.

Op de website van de VEB, onder "Beginnen met beleggen" wordt uitgelegd hoe dat eenvoudig kan worden gedaan.

Op de VEB fondsselector kunt u fondsen vergelijken en selecteren op beleggingscategorieën en op kosten.

Aanschaf van beleggingsproducten
Het is verstandig de aankoop van beleggingen in de tijd te spreiden. Beleg dus niet alles in één keer. Beleggingsproducten schaft u aan via een bank, broker of fondsenplatform. De tarieven voor de aanschaf en het beheer van beleggingen lopen sterk uiteen.

Beheer van beleggingsproducten
Heeft u beleggingsproducten aangeschaft? Kijk dan niet elke dag naar de koersen. U kan dan namelijk in de verleiding komen om bij elke daling te verkopen. De beurs gaat regelmatig omhoog en omlaag. Het telkens in- en uitstappen levert meestal een lager rendement op. Zet uw beleggingen geleidelijk om naar sparen, als de termijn van 5 jaar in zicht komt, waarop u over uw geld wil beschikken.

NB: Dit Geldplan en de daarin opgenomen informatie is met grote zorg samengesteld. Daarbij is zo goed mogelijk aangesloten op de actualiteit, maar er kunnen veranderingen hebben plaatsgevonden of voor de toekomst zijn aangekondigd, die nog niet in het geldplan zijn verwerkt. Startpunt Geldzaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor keuzes die u op basis van het geldplan maakt en de financiële of fiscale gevolgen van die keuzes. 

Startpunt Geldzaken verricht geen bemiddelingsactiviteiten en is niet inhoudelijk betrokken bij het eventueel openen van een spaarrekening via de website van de Consumentenbond. 

De weergegeven mix van sparen, obligaties en/of aandelen is uitsluitend bedoeld als voorbeeld van een mogelijke vermogensverdeling en geen beleggingsadvies.

Een directe of indirecte verwijzing naar aanbieders van beleggingsdiensten of -producten is geen oordeel van Startpunt Geldzaken over deze aanbieders, de beleggingsdiensten of -producten en de hoogte of de redelijkheid van de kosten die zij daarvoor in rekening brengen.

Dit is geen persoonlijk financieel advies. Het kan verstandig zijn een financieel adviseur in te schakelen om te bezien wat in uw situatie de best passende keuze is.

Dit geldplan is anoniem opgeslagen op het onderstaande internetadres (URL). U dient dit internetadres te bewaren, om uw plan de volgende keer te kunnen openen. Om het adres te bewaren kunt u op het adres klikken, het kopiëren en opslaan in een eigen document.

Om het internetadres gemakkelijk te bewaren, kunt u hieronder ook uw emailadres invullen. Dan ontvangt u een email, waarmee u uw geldplan later weer kan openen.

Help dit geldplan te verbeteren

Laat weten wat u van het geldplan vindt en hoe het kan worden verbeterd. Beantwoord daartoe vijf vragen op het evaluatieformulier.

SPAREN 2
Download Hoofdstuk Sparen uit Digitale Zaken
Banner Voor Startpunt Geldzaken
Erica Verdegaal
Erica Verdegaal
Einde
 

Prima!

U heeft reeds 25% van uw tekort weg gewerkt! Ga zo door!

Goed gedaan!

U heeft de helft van uw tekort weg gewerkt! Ga zo voort!

Uitstekend!

Drie kwart van uw tekort is weg gewerkt. Nog even doorgaan!

Top!

Uw tekort is geheel weggewerkt. U kunt nog doorgaan om maandelijks geld over te houden, zodat u een buffer opbouwt voor onverwachte tegenvallers.